Invadarea Imperiului

Data stelara 05.08.2013, intreaga flota se reuneste la iesirea din Bucuresti (accidental, ca punctul de rendez-vous era direct la vama spre Ruse. Era deja ora 2, deoarece cativa dintre noi au trebuit dimineata sa-si extraga motocicletele din niste sleauri cu noroaie undeva pe langa Valenii de Munte.

Anyway, in fata benzinariei am deschis harta si am stabilit tinta pentru ziua de azi. Ca directie generala am schimbat placa fata de anul trecut, in loc de vest am luat-o spre rasarit si de data asta nu solo ci acompaniat de inca 6 motorete. In total 9 persoane din jurul tarii care ardeau de nerabdare sa inceapa concediul.

Anul asta in afara de ceva echipament moto de la Motor-Inn am primit o sponsorizare si cu… vin de la Cramele Samburesti?! Da, esential pentru orice sofer, taie greata pe serpentine. L-am impartit in bagajele tuturor si am suit pe cai.

Planul era sa tranzitam Bulgaria cat mai repede (been there done that) si sa intram in Turcia. Avand in vedere ca am plecat totusi tarziu, target-ul pentru prima seara a fost o plaja pustie ceva mai jos de Burgas. Am prins aici o baie nemaipomenita, marea era limpede, apa era calduta si cerul plin de stele. Nu am mai pus cortul, m-am culcat asa sub cerul liber si am propus catorva dintre noi sa incercam sa dormim o luna de zile fara cort sau acoperis deasupra capului. Fiind luna august aveam toate sansele sa scapam neplouati, cu toate astea nu ploaia ne-a dat planul peste cap, ci ceva mai… letal. Dar toate la timpul lor.

Dimineata dupa ce ne-am straduit sa scoatem motocicletele din nisip Vlad a facut pana pe fata. Asta nu ar fi mare bai, problema e ca nu aveam un impus de 14 sa desfacem roata. A durat cel putin o ora pana s-a rezolvat problema, dar a fost o ora in soare dogoritor.

In fine, drumul spre Istanbul a fost lipsit de evenimente, ne-am cazat undeva in Kilyos langa oras, la Mistik Camping. Nu va lasati pacaliti de pozele de pe internet, nu e pe plaja si nu e nimic mistic acolo. Si cand zic ca nu e plaja nu ma refer ca e stanca pretutindeni… nici macar nu se vede marea! Oricum, altul nu am gasit mai aproape de oras asa ca am platit 80e pt toata trupa si ne-am culcat prin gradina pe unde am apucat. Ce m-a integrat in atmosfera musulmana au fost cantarile din minarete, derulate de 5 ori pe zi deoarece am nimerit in periaoda Ramadanului (sau Ramazan cum zic ei). In perioada asta ei nu consuma bauturi (de orice fel, nici chiar apa) si nu mananca intre orele 3.00 si 19.00, iar asta inseamna o varietate culinara restransa pentru noi.

Dimineata ne-am suit ca turistii in autobuz si am plecat spre centrul orasului. Am considerat ca ar fi mai safe sa procedam astfel considerand traficul haotic. Am descoperit astfel ca bastinasii sunt certati cu sapunul, inginerii locali prevazand un pulverizator cu deodorant in autobuz, in caz ca se-mpute situatia.

Brigada mobila 🙂

Chiar ma intrebam daca pot sa-mi pun Dakarul pe GPL!

La turci cand e sens unic… apoi SENS UNIC e!

Cateva date impresionante despre Istanbul: lungime 200km de la un capat la celalalt (Bucuresti – Brasov = aprox. 180km), populatie 13.6 mil. de locuitori la 1 ian 2012 (wtf?!) si 75mil in total. Alta cifra impresionanta dar asta referitoare la intreaga Turcia, pretul benzinei… 2.3euro/litru OUCH!

In Istanbul ne-am intalnit cu un prieten motociclist, Dan Popescu care a fost dragut si ne-a indrumat putin prin oras. Ne-am despartit de el in fata la Grand Bazar unde nu putea sa intre cu scuterul si a ramas sa ne vedem seara la povesti. Personal acest edificiu istoric nu m-a impresionat extraordinar, e un fel de Prisma combinat cu pasajul Vilacrosse cu influente bizantine… nimic special. Daca vrei sa schimbi bani, aici e locul cel mai bun totusi.

De la stanga la dreapta: Alecu, Eru si Dan Popescu. In spate, eu.

La Hagia Sofia (aka Divine Will) am fost racolati de un ghid pentru 8lire/pers si inca 25lire/pers intrarea. Partea buna e ca ne-a bagat in fata si am evitat coada interminabila. Per total baiatul si-a meritat banii, altfel intram si ne uitam ca vita-n teava, pierzand multe detalii. Ca fapt divers aceasta a fost prima biserica crestina recunoscuta oficial. Intrarea in musallah (sau camea rugaciunilor… adica aia mare!) se face prin 9 usi. Cele dinspre exterior erau sortite pacatosilor. Cand am ajuns cu ghidul in dreptul lor ne-a spus ca pragurile din marmura nu erau asa tocite ieri, dar apoi si-a amintit ca dimineata au fost 2 grupuri de spanioli in vizita 🙂 , o subtila referinta la inchizitie? Ne-a prezentat apoi un stalp la care Fecioara Maria ar fi plans si vorba vine ca daca-ti pui o dorinta si mana ti se umezeste cand trece peste suprafata de piatra, aceasta se va indeplini. Dupa aceea si-a amintit ca era o poveste inventata de un alt ghid local, dar am pastrat secretul pt noi nu si pentru sirul lung de credinciosi aliniati sa… puna mana.

De ce ma trimite direct la Harry Potter poza asta?

Pe langa remarcile amuzante ne-a explicat ca biserica, un monument atat pentru crestini cat si pt musulmani, are un altar orientat spre est si unul spre Mecca (aflata in Arabia Saudita). Busola de pe Iphone a atras o completare ulterioara: Est = Ierusalim. Pai… astea noi au altarul pus dupa busola nu dupa harta! Domnilor… pastram macar o consecventa?!

Ca nota informativa, a pornit si Costi un topic pe motococlism.ro despre plimbarea noastra.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s